FAQ
- Bauke Rietveld
- Merel Noort (Unlicensed)
- Constantijn Molengraaf (Unlicensed)
Deze sectie bevat een overzicht van enkele veel gestelde vragen met antwoorden:
Afsprakenstelsels zijn nauwe samenwerkingsvormen van verschillende partijen uit het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap, die producten of diensten leveren, op basis van vastgelegde eisen.
Het afsprakenstelsel DSGO is een set gemeenschappelijke afspraken voor partijen binnen de gebouwde omgeving die zich hier aan wensen te binden. Door de gemeenschappelijke afspraken ontstaat een gelijk speelveld waarin gebruikers van het DSGO veilig, vertrouwd, schaalbaar en geautoriseerd data kunnen delen in een federatief ecosysteem. Dit federatief ecosysteem realiseert een fundament voor harmonisatie en vertrouwen voor data delen.
Voor meer informatie zie deze pagina’s:
Wat is het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving
Kern van het afsprakenstelsel DSGO
https://afsprakenstelseldsgo.atlassian.net/wiki/spaces/DSGO/pages/316967861
Een datadienst maakt het mogelijk om data te delen tussen een datadienstaanbieder en datadienstgebruiker en/of data te bewerken bij een datadienstaanbieder door een datadienstgebruiker. Allebei met toestemming van de datarechthebbende. Het is de verantwoordelijkheid van een datadienstaanbieder om een datadienst te definiëren en implementeren binnen de kaders van het afsprakenstelsel.
Voor meer informatie zie de pagina’s:
Bij het opstellen/aanpassen van afspraken in het afsprakenstelsel moeten keuzes worden gemaakt over de inhoud van de afspraken. Om het besluitvormingsproces te ondersteunen, wordt gewerkt met een set vooraf opgestelde richtinggevende principes.
De principes zijn op een zodanig abstractieniveau geformuleerd dat ze richting geven en ondertussen voldoende ruimte bieden om verschillende keuzes te maken. Zo fungeren de principes niet als harde eisen, randvoorwaarden of kader, maar meer als kompas. Hiermee wordt de ruimte voor het verkennen van en experimenteren met verschillende opties en uitwerkingen gemaximaliseerd.
Voor meer informatie zie deze pagina:
De Beheerorganisatie DSGO houdt (datadeel) ontwikkelingen buiten de gebouwde omgeving in de gaten. De richtinggevende principes borgen dat het DSGO streeft om interoperabel te zijn. Echter, het DSGO is niet verantwoordelijk voor afhankelijkheden met andere sectoren. Wanneer dit relevant is voor een specifieke use case zal dit worden meegenomen in mogelijk specifieke afspraken.
Voor meer informatie zie deze pagina’s:
Voor het komen tot nieuwe afspraken of aanpassen van afspraken in het afsprakenstelsel geldt een standaard proces: Iedere partij kan een request for change (RFC) invullen met daarin het verzoek een wijziging (aanpassen/verwijderen huidige afspraak of toevoegen nieuwe afspraak) in het afsprakenstelsel aan te brengen. De input wordt vervolgens voorbereid door de Beheerorganisatie DSGO die besluit om de RFC voor te leggen aan de Change advisory board (CAB). De complete RFC inclusief onderbouwing en argumentatie wordt gewogen door de CAB waarna deze een advies uitbrengt. Hierna wordt de RFC en het advies van de CAB voorgelegd aan de Deelnemersraad. Dit orgaan neemt een eindbeslissing over het voorstel of deze wel of niet wordt verwerkt in het afsprakenstelsel. Het Change & release management proces voor generieke afspraken en specifieke afspraken komen grotendeels overeen.
Voor meer informatie zie deze pagina’s: