Kern van het afsprakenstelsel DSGO
In de introductie zijn de aanleiding en doel van het DSGO, en de richtinggevende principes van het afsprakenstelsel gepresenteerd. In dit hoofdstuk wordt hierop voortgeborduurd en wordt de kern van het afsprakenstelsel, datadiensten, hoe datadiensten werken en het rollenmodel die deel uitmaken van het afsprakenstelsel geïntroduceerd.
Het afsprakenstelsel schept de voorwaarde om het aanbieden, vinden en gebruiken van datadiensten schaalbaar, interoperabel en betrouwbaar te maken. Zo kan op basis van het afsprakenstelsel, met ondersteuning van voorzieningen een federatief ecosysteem voor data delen in de gebouwde omgeving ontstaan.
Op het afsprakenstelsel gebaseerde datadiensten maken het mogelijk om op gestandaardiseerde wijze data tussen partijen de delen of data te bewerken (zie Wat is een datadienst? en Hoe werkt een datadienst? voor meer informatie). De datadiensten zijn geen doel op zich, maar kunnen worden ingezet door partijen om waarde te creëren of problemen op te lossen in de gebouwde omgeving. In de onderstaande figuur wordt schematisch weergegeven hoe afspraken over alle onderwerpen datadiensten mogelijk maken die kunnen worden gebruikt om waarde te creëren.
Het afsprakenstelsel bevat generieke en specifieke afspraken om een breed scala van datadiensten mogelijk te maken die op hun beurt kunnen worden ingezet voor vele mogelijke oplossingen. Generieke afspraken zijn afspraken die voor alle datadiensten van toepassing zijn. Specifieke afspraken zijn afspraken die vastgelegd zijn voor een gekaderde context binnen het DSGO, en zijn enkel van toepassing op datadiensten binnen die gekaderde context. Dit zijn afspraken die bovenop de generieke functionaliteiten zijn gemaakt om sector-, keten-, of oplossingsspecifieke datadiensten mogelijk te maken.
In de onderliggende pagina’s worden de belangrijkste onderwerpen van het afsprakenstelsel geïntroduceerd: