Wat is een datadienst?
Een datadienst wordt in het DSGO gedefinieerd als een dienst aangeboden door een datadienstaanbieder met als doel om data te delen en/of het bewerken van data. Data wordt enkel gedeeld of bewerkt met toestemming van de datarechthebbende. De pagina Hoe werkt een datadienst? beschrijft het functioneren van een datadienst en het rollenmodel geeft een gedetailleerde beschrijving van de rollen die betrokken zijn bij een datadienst.
Als een partij waarde ziet in data delen en/of bewerken, kunnen ze een datadienst aanbieden in de rol van een datadienstaanbieder. Een datadienstaanbieder kan dan zelf haar datadienst bepalen en vormgeven en binnen de voorwaarden van het afsprakenstelsel. Vervolgens kan de datadienstaanbieder haar dienst implementeren en aanbieden via een kanaal naar keuze, waardoor (potentiële) datadienstgebruikers in staat worden gesteld om de datadienst te gebruiken. Afhankelijk van het doel van de datadienstaanbieder kan de datadienst alle mogelijke data bevatten (het afsprakenstelsel is in de eerste plaats data agnostisch en maakt het mogelijk om met een datadienst alle mogelijke data te delen en/of te bewerken).
Met een datadienst kan data gedeeld of bewerkt worden. In praktijk kunnen datadiensten in verschillende contexten worden gebruikt. Op de website van digiGO, zijn verschillende praktische voorbeelden van use cases die mogelijk zijn met het (toekomstige) DSGO. Hieronder worden twee additionele voorbeelden toegelicht.
Voorbeeld datadienst 1:
Een aannemer moet voor een vastgoedbeheerder een offerte opstellen. Voor een accurate offerte is gedetailleerde productdata (prijsdata) nodig van een groothandel.
Datadienst: De groothandel biedt een datadienst aan waarin de voor de aannemer geldende prijzen van producten kunnen worden aangevraagd.
Voorbeeld datadienst 2:
Een architect werkt in een software pakket waarin een ontwerp wordt gemaakt.
Datadienst: De software leverancier biedt een datadienst waarmee wijzigingen aan het ontwerp direct worden doorgevoerd vanuit een ander software systeem die gebruikt wordt door de architect.
De DSGO datadienstspecificatie
Het is de verantwoordelijkheid van een datadienstaanbieder om een datadienst in te vullen en implementeren binnen de kaders van het afsprakenstelsel. In het DSGO is de invulling van een datadienst door een datadienstaanbieder gestandaardiseerd in een datadienstspecificatie. Op de volgende pagina is deze verder beschreven: