Governance

Deze pagina beschrijft de governance van het DSGO. Borging van de continuïteit van het DSGO vereist een Beheerorganisatie DSGO die verantwoordelijk is voor doorontwikkeling, adoptie & beheer. Stichting digiGO is verantwoordelijk voor het uitvoeren de Beheerorganisatie DSGO en daarmee van het beheer, adoptie & doorontwikkeling van het DSGO.

Uitgangspunten

Op basis van analyse uit andere contexten & interviews zijn een aantal cruciale uitgangspunten voor de governance van het DSGO geïdentificeerd:

  • Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande structuren/beheerprocessen in de sector voor efficiëntie.

  • Beheer, adoptie en doorontwikkeling wordt zoveel mogelijk belegd bij één beheerorganisatie voor efficiëntie.

  • Inspraak van de deelnemers van het DSGO dient goed georganiseerd te zijn voor voldoende draagvlak en acceptatie in de sector.

  • De deelnemer van het DSGO staat centraal voor afweging van belangen en gedragen keuzes t.a.v. beheer, adoptie & doorontwikkeling. De uitvoerende beheerorganisatie heeft hierin een faciliterende/ondersteunende rol en blijft te allen tijde onafhankelijk (heeft geen direct belang).

Activiteiten

Beheer

Het beheer van het DSGO gaat over het beheren van het federatieve ecosysteem DSGO, inclusief het afsprakenstelsel en voorzieningen. Voor het beheer van het DSGO kunnen de volgende operationele processen worden onderscheiden:

  1. Toezicht en handhaving

  2. Change en release management

  3. Toetreding tot het DSGO, inclusief administratie van deelnemers

  4. Uittreding van deelnemers

  5. Beheren van stelselvoorzieningen

  6. Operationele ondersteuning leveren

Adoptie

Adoptie beslaat de activiteiten die worden uitgevoerd om het gebruik van het DSGO in de gebouwde omgeving te stimuleren. In de fase na afloop van het programma DSGO is waarschijnlijk intensieve ondersteuning voor adoptie nodig. Na verloop van tijd wordt adoptie steeds meer vraaggestuurd ingericht en neemt de behoefte vanuit de sector voor intensieve ondersteuning af.

Adoptie bestaat uit de ondersteuning van potentiële datadienstaanbieders, datadienstgebruikers en marktvoorzieningen en het realiseren van bekendheid over het DSGO.

Doorontwikkeling

Doorontwikkeling van het afsprakenstelsel nodig om een steeds bredere set van use cases te kunnen ondersteunen. Dit bevat onder andere het uitbreiden van functionaliteit van het DSGO middels de doorontwikkeling van het afsprakenstelsel en het komen tot (met name) specifieke afspraken. De beheerorganisatie DSGO is daarnaast verantwoordelijk voor de levering en (door)ontwikkeling van de stelselvoorzieningen.

Governance

De onderstaande figuur geeft een overzicht van de governance van het DSGO.

image-20240619-090750.png
De governance van het DSGO bestaat uit vertegenwoordiging van de sector, de Beheerorganisatie DSGO en uitbesteding aan uitvoeringsorganisaties

De governance van het DSGO bestaat uit:

  1. Vertegenwoordiging van en besluitvorming door sector & deelnemers van het DSGO middels een Deelnemersraad en een Change Advisory Board (CAB).

  2. Beheerorganisatie DSGO waarin ondersteunende/faciliterende activiteiten worden uitgevoerd onder regie van één of twee uitvoerend bestuurders, eventueel aangevuld met een uitvoerend directeur voor de Beheerorganisatie DSGO. De Beheerorganisatie DSGO bevat uitvoerende onderdelen voor het beheer, de adoptie & de doorontwikkeling van het DSGO.

  3. Eén of meerdere uitvoeringsorganisaties die kunnen worden ingehuurd voor o.a. het uitvoeren van activiteiten of het leveren van expertise. Door synergieën te zoeken met andere beheerorganisaties in de sector ontstaat efficiëntie in het uitvoeren van activiteiten. Het heeft in het begin de voorkeur om personeel te detacheren of onderdeel te maken van de uitvoerende onderdelen van de beheerorganisatie DSGO.