Merk op, het afsprakenstelsel DSGO is nog in ontwikkeling. Zie de Aanpak ontwikkeling afsprakenstelsel voor meer informatie. Voor vragen of opmerkingen neem contact op met afsprakenstelseldsgo@digigo.nu

Juridische documenten

Om de schaalbaarheid en betrouwbaarheid van het DSGO te ondersteunen bevat het DSGO een juridische basis. De juridische basis van het DSGO wordt gevormd door de Deelnameovereenkomst, de Gebruiksvoorwaarden en de Overeenkomst Technische Conformiteit. Deze juridische documenten bevatten onder andere de rechten en plichten van de verschillende rollen gedefinieerd in het afsprakenstelsel. De juridische documenten zijn zo opgebouwd dat ook niet direct betrokken partijen die wel een belang hebben een partij kunnen aanspreken op de naleving van de toepasselijke rechten en plichten (derdewerking).

Naast de hierboven genoemde juridische documenten kent het DSGO ook de Verklaring Ambassadeur en de Verklaring Voornemen Ingebruikname DSGO. Deze documenten zijn bedoeld voor partijen die (nog) niet in staat zijn een Deelnameovereenkomst of Overeenkomst Technische Conformiteit te tekenen. Voor meer informatie zie Verklaringen steun DSGO.

Merk op, in verband met verschillende perspectieven van verschillende partijen, wordt dit onderwerp verder uitgediept in een werkgroep welke binnenkort wordt gepland.

Deelnameovereenkomst

De Deelnameovereenkomst is een overeenkomst tussen de Beheerorganisatie DSGO en een partij die voornemens is om een rol in het DSGO te vervullen. Met het tekenen van de Deelnameovereenkomst en het succesvol doorlopen van het toetredingsproces wordt een partij deelnemer van het DSGO (zie Toetreding voor meer informatie). Partijen die de rol van datadienstaanbieder of marktvoorziening willen vervullen binnen het DSGO zijn verplicht deelnemer in het DSGO te worden. Middels de Deelnameovereenkomst worden de generieke afspraken van het afsprakenstelsel van toepassing verklaard. Daarmee committeert de partij zich aan de rechten en plichten die voor de te vervullen rol zijn opgesteld.

De Deelnameovereenkomst geldt onder opschortende voorwaarde. Dit betekent dat de verbintenissen uit de Deelnameovereenkomst pas ontstaan bij het voldoen van aan de opschortende voorwaarde. De opschortende voorwaarde in de Deelnameovereenkomst bestaat uit het succesvol doorlopen van het volledige toetredingsproces.

De Deelnameovereenkomst van het DSGO is hier beschikbaar.

Merk op, hoe partijen zich committeren aan specifieke afspraken van het DSGO is nog in ontwikkeling en zal in een volgende versie van het afsprakenstelsel worden gepubliceerd.

Gebruiksvoorwaarden

De Gebruiksvoorwaarden zijn opgesteld voor partijen die niet verplicht zijn om een deelnemer te zijn van het DSGO (datarechthebbende & datadienstgebruiker). Omdat deze partijen geen deelnemer zijn, hebben ze geen Deelnameovereenkomst getekend en zijn daarom niet direct gebonden aan het afsprakenstelsel. Wanneer deze partijen betrokken zijn bij een datadienst moeten de Gebruiksvoorwaarden van toepassing worden verklaard bij de datadienst in een overeenkomst tussen hen en de deelnemer (datadienstaanbieder of marktvoorziening). Met het accepteren van de Gebruiksvoorwaarden committeren deze partijen zich aan de rechten en plichten voor de rol die ze vervullen in deze datadienst zonder dat ze deelnemer hoeven te worden.

De Gebruiksvoorwaarden van het DSGO zijn hier beschikbaar.

Overeenkomst technische conformiteit DSGO

In de Overeenkomst Technische Conformiteit DSGO bevestigen een partij en de Beheerorganisatie DSGO dat de partij in staat is een technisch conform datadienst aan te bieden. De technische conformiteit wordt gevalideerd in het registratieproces voor technisch conform datadienstaanbieder (zie registratie technisch conform datadienstaanbieder). Tijdens het registratieproces tekent de partij de Overeenkomst Technische Conformiteit DSGO. Deze overeenkomst is interessant voor toekomstige datadienstaanbieders, omdat het om een subset van de datadienstaanbieder specifieke eisen gaat.

De Overeenkomst Technische Conformiteit DSGO is hier beschikbaar.