Merk op, het afsprakenstelsel DSGO is nog in ontwikkeling. Zie de Aanpak ontwikkeling afsprakenstelsel voor meer informatie. Voor vragen of opmerkingen neem contact op met afsprakenstelseldsgo@digigo.nu

Change en release management

Het afsprakenstelsel is dynamisch en ontwikkelt verder om ervoor te zorgen dat het DSGO aan de eisen en behoeftes van deelnemers en betrokken partijen blijft voldoen. Indien nodig, kunnen afspraken worden toegevoegd, gewijzigd, of verwijderd. Om de impact van wijzigingen te minimaliseren, is een gecontroleerde change en release managementproces vastgelegd.

De figuur hieronder geeft een globaal beeld van de stappen in het change en release managementproces, deze wordt verder gedetailleerd onderaan deze pagina.

Het change en release managementproces gaat over wijzigingen van afspraken in het afsprakenstelsel. Het gaat niet over de wijzigingen en releases van datadiensten of voorzieningen. Aanpassingen in het afsprakenstelsel kunnen wel impact hebben op reeds bestaande datadiensten en voorzieningen. Hierdoor is het mogelijk noodzakelijk om een datadienst of voorziening te updaten om conform het afsprakenstelsel te blijven handelen.

Merk op, omdat specifieke afspraken gelden binnen een gedefinieerde context moet hier in het beheer van specifieke afspraken rekening mee worden gehouden. Wijzigingen van specifieke afspraken kunnen alleen beoordeeld worden door een groep met de juiste specifieke expertise en waar wijzigingen directe impact op hebben.

De impact hiervan op het change en release managementproces (voor specifiek afspraken) wordt verder verkend.

Doelstelling

Change en release management van het afsprakenstelsel heeft als doelstelling dat het DSGO toekomstbestendig is en meebeweegt met de wensen en eisen van haar deelnemers en andere betrokken partijen. Omdat afspraken gelden tussen deelnemers en betrokken partijen, dient een eerlijke, representatieve en inclusieve vertegenwoordiging zeggenschap te hebben over wijzigingen van het afsprakenstelsel. Het change en release managementproces ondersteunt twee doelstellingen:

  • Op transparante en zorgvuldige wijze besluiten welke wijzigingen wel/niet worden doorgevoerd. Hierbij hebben de deelnemers en betrokken partijen invloed op de wijzigingen, en deelnemers inspraak in de wijzigingen.

  • Releases van wijzigingen worden op een gestandaardiseerde wijze doorgevoerd met minimale impact en verstoring in de werking van het DSGO.

Verantwoordelijkheid

Verschillende partijen die gebruik maken van of betrokken zijn bij het afsprakenstelsel hebben een verantwoordelijkheid in change en release management.

Beheerorganisatie DSGO

De Beheerorganisatie DSGO bestaat uit meerdere organen zoals beschreven in de governance. Verschillende organen zijn betrokken bij het change en release managementproces. De Beheerorganisatie DSGO is verantwoordelijk voor het faciliteren van het change en release managementproces volgens de procesbeschrijving. Verder mag de Beheerorganisatie DSGO een verzoek voor wijzigingen indienen.

De Beheerorganisatie DSGO MOET het change en release managementproces begeleiden

De Beheerorganisatie DSGO MAG een Request For Change (RFC) indienen conform het change en release managementproces

Gebruikersraad en Change Advisory Board

De Beheerorganisatie DSGO wordt over iedere RFC die de eerste controle doorstaat geadviseerd door de Change advisory Board.

  • De Gebruikersraad is verantwoordelijk voor het schetsen van de strategische kaders voor de inhoudelijke doorontwikkeling van het DSGO. Binnen die kaders vindt change en release management plaats. Daarmee heeft de Gebruikersraad geen rol in het change en release managementproces zelf.

  • De Change Advisory Board is verantwoordelijk voor het adviseren van de Beheerorganisatie DSGO in de ingediende veranderingen.

Betrokken partijen

Betrokken partijen kunnen zowel deelnemers als (nog) niet-deelnemers zijn. Iedere deelnemer kan een verzoek voor wijzigingen indienen, en heeft recht op inspraak bij de (door)ontwikkeling van het afsprakenstelsel. (Nog) niet-deelnemers zijn bijvoorbeeld partijen die in het toetredingsproces zitten (zie Toetreding) om deelnemer te worden, of partijen die de rol van datarechthebbende en/of datadienstgebruikers vervullen. Deze partijen mogen ook een verzoek voor wijzigingen indienen. Het Change Advisory Board (bestaande uit deelnemers, zie Change Advisory Board) adviseert de Beheerorganisatie DSGO over het verzoek.

Change en Release Managementproces

Het change en release managementproces is als volgt:

  1. Indienen Request for Change (RFC): Eén of meerdere partijen dienen een RFC in bij de Beheerorganisatie DSGO. Een RFC bevat minimaal het volgende:

    • een beschrijving van de concrete gewenste wijziging,

    • een beschrijving van de aanleiding/onderbouwing waarom deze wijziging gewenst is,

    • een indicatie hoe urgent en belangrijk deze wijziging is,

    • een potentiële oplossing of oplossingsrichting,

    • een indicatie van de verwachte impact op het afsprakenstelsel en datadienstaanbieders, datadienstgebruikers, datarechthebbenden, marktvoorzieningen, stelselvoorzieningen,

    • een rechtvaardiging van de wijziging, al dan niet inclusief business case. De toegevoegde waarde van de wijziging moet duidelijk zijn.

Voor het opstellen van de RFC worden voor generieke- en specifieke afspraken verschillende templates gebruikt: de RFCs voor generieke- en specifieke afspraken zijn respectievelijk hier en hier beschikbaar.

De Beheerorganisatie DSGO neemt de RFC op en zorgt dat deze gelogd is zodat ingediende RFCs altijd op een later moment herproduceerbaar zijn.

  1. Beoordelen RFC: De Beheerorganisatie DSGO stelt de haalbaarheid en de impact van de ingediende RFC vast. Hierin neemt de Beheerorganisatie DSGO de richtinggevende principes en scope van het DSGO in mee. Er zijn twee mogelijke uitkomsten:

    1. De RFC wordt besproken in een meeting met de Change Advisory Board. De Beheerorganisatie DSGO informeert vooraf de Change Advisory Board en de indienende partij(en) over wanneer de RFC ingepland staat ter bespreking.

    2. De RFC wordt niet besproken in een meeting met de Change Advisory Board. De Beheerorganisatie DSGO stelt een schriftelijke reactie op waarom is besloten om de RFC (in de huidige status) niet voor te leggen aan de Change Advisory Board.

  2. Adviseren: De Change Advisory Board krijgt voldoende tijd om de RFC te beoordelen en adviseert de Beheerorganisatie DSGO hoe om te gaan met de RFC.

  3. Beoordelen acceptatie RFC: De Beheerorganisatie DSGO bepaalt met het advies van de Change Advisory Board (op basis van o.a. het voorstel van de oplossing en een geschatte impact):

    1. of de RFC geaccepteerd wordt en met welke prioriteit deze wordt doorgevoerd

    2. of de RFC verworpen wordt

De beheerorganisatie komt met een schriftelijke verklaring naar de Change Advisory Board en de indienende partij(en), waarin wordt uitgelegd waarom de RFC is geaccepteerd of verworpen, en wat de prioriteit van de release van de RFC is, mits hij geaccepteerd is.

  1. Inplannen release: Als de RFC geaccepteerd is, update de Beheerorganisatie DSGO de release kalender en de prioriteiten. RFCs kunnen gebundeld worden in 1 release, of verspreid over meerdere releases worden (zie Versie richtlijnen)

  2. Verwerken van RFC: De Beheerorganisatie DSGO is verantwoordelijk voor het correct verwerken van de wijzigingen in het afsprakenstelsel.

    • Mochten de wijzigingen in het afsprakenstelsel leiden tot nodige aanpassingen in het DSGO, dan is de Beheerorganisatie DSGO verantwoordelijk om de desbetreffende deelnemers en betrokken partijen hierover te informeren. Het moet voor de deelnemers en betrokken partijen bekend zijn wanneer de release verwacht wordt en per wanneer zij moeten voldoen aan de doorgevoerde release.

  3. Publiceren release: De Beheerorganisatie DSGO publiceert een nieuwe versie van het afsprakenstelsel conform versie richtlijnen. Wanneer er een update heeft plaatsgevonden, dan is de Beheerorganisatie DSGO verantwoordelijk dat deelnemers en betrokken partijen hiervan op de hoogte zijn.

  4. Monitoren van release: De Beheerorganisatie DSGO monitort de release en voorziet deelnemers en betrokken partijen van support om te kunnen voldoen aan de afspraken uit de release indien nodig. De mate en hoe dit gebeurt is afhankelijk van de aard van de wijziging en de doorlooptijd om hieraan te voldoen.

Uitzonderingen

Spoedwijzigingen

Spoedwijzigingen zijn wijzingen die zo snel mogelijke geïmplementeerd moeten worden. Spoedwijzigingen zijn wijzigingen die of betrekking hebben op een prioriteit 1 (hoog) incident die gericht is aan de Beheerorganisatie DSGO, of wanneer dit impact heeft op de werking van het DSGO kan hebben als de spoedwijziging niet doorgevoerd wordt. In dat geval, mag de Beheerorganisatie DSGO het change en release managementproces versnellen. Zij kan kiezen om leden van de Change Advisory Board ad-hoc te consulten over de wijzigingen, mits de timing het toelaat en noodzakelijk wordt geacht. Achteraf moet de Beheerorganisatie DSGO de Change Advisory Board alsnog volledig informeren over de wijziging.

Kleine wijzigingen

Kleine wijzigingen die geen impact hebben op de technische werking of juridische basis van het DSGO mogen ook zonder het doorlopen van het change en release proces plaatsvinden. Dit zijn bijvoorbeeld herstructurering van de inhoud, verbeteren van taalfouten of updates in hyperlinks en labels.

Beschikbare materialen

  • Het RFC template voor generieke afspraken kan hier gedownload worden.

  • Het RFC template voor specifieke afspraken kan hier gedownload worden.