Merk op, het afsprakenstelsel DSGO is nog in ontwikkeling. Zie de Aanpak ontwikkeling afsprakenstelsel voor meer informatie. Voor vragen of opmerkingen neem contact op met afsprakenstelseldsgo@digigo.nu

Uittreding

De Deelnameovereenkomst kan zowel door de deelnemer als de Beheerorganisatie DSGO opgezegd worden conform de toegestane reden in de overeenkomst. Deelnemers doorlopen het uittredingsproces en zijn na uittreding geen deelnemers meer in het DSGO. Wanneer een deelnemer is uitgetreden hebben niet langer de rechten en plichten die ze respectievelijk zijn toegekomen, en moesten nakomen in het DSGO. De verantwoordelijkheden en taken van de deelnemer in het uittredingsproces zijn afhankelijk van de rol van de deelnemer.

De figuur hieronder geeft een globaal beeld van de stappen in het uitredingsproces, deze wordt verder gedetailleerd onderaan deze pagina.

Doelstelling

Het doel van het uittredingsproces is om deelnemers zich op een gecontroleerde manier uit te laten treden uit het DSGO, met zo min mogelijk gevolgen voor het vertrouwen in het DSGO en verstoring van het functioneren van het DSGO.

Verantwoordelijkheid

De Beheerorganisatie DSGO en de uittredende deelnemer hebben een verantwoordelijkheid in het uittredingsproces.

Beheerorganisatie DSGO

De Beheerorganisatie DSGO is verantwoordelijk voor het faciliteren van het uittredingsproces om de continue werking van het DSGO te borgen. Als het uittredingsproces succesvol doorlopen is, communiceert de Beheerorganisatie DSGO de uittreding van de deelnemer naar de andere deelnemers.

De Beheerorganisatie DSGO MOET het uittredingsproces faciliteren voor een uittredende deelnemer

De Beheerorganisatie DSGO MOET binnen 5 werkdagen de intentie tot uittreding van een uittredende deelnemer bevestigen

Uittredende deelnemers

Een uittredende deelnemer is een deelnemer met de intentie om uit te treden uit het DSGO of een deelnemer die wordt uitgesloten door de Beheerorganisatie DSGO. De uittredende deelnemer is verantwoordelijk voor het doorlopen van het uittredingsproces. Indien de uittredende partij een marktvoorziening is gelden additionele eisen bij het uittreden. Omdat een marktvoorziening een vertrouwde rol namens andere partijen uitvoert, heeft haar uittreding altijd effect op het DSGO. Om de impact op het DSGO te minimaliseren is het opstellen en uitvoeren van een uittredingsplan een verplicht onderdeel van het uittredingsproces voor de rol als marktvoorziening.

Een deelnemer MOET het uittredingsproces voor de rol die ze vervult succesvol doorlopen om uit te treden uit het DSGO

Uittredingsproces

Het uittredingsproces is als volgt:

  1. Initiëren uittredingsproces:

    1. Indien de uittredende deelnemer zelf de Deelnameovereenkomst opzegt, geeft zij formeel aan bij de Beheerorganisatie DSGO uit welke rol zij zich wil terugtrekken uit het DSGO. Een deelnemer kan in meerdere rollen zijn toegetreden en kan als één of meerdere rol(len) uittreden. De schriftelijke opzegtermijn voor het uittreden van een marktvoorziening is 6 maanden, en 1 maand voor alle andere rollen (datadienstaanbieder, datadienstgebruiker en datarechthebbende). De Beheerorganisatie DSGO heeft 5 werkdagen om de intentie tot uittreding van de uittredende deelnemer te bevestigen. Indien het een marktvoorziening betreft, verschaft de Beheerorganisatie DSGO actuele richtlijnen voor het uittredingsplan.

    2. Indien de Beheerorganisatie DSGO besluit om een deelnemer uit te sluiten van het DSGO, communiceert zij aan die deelnemer dat de Deelnameovereenkomst wordt opgezegd. Indien het een marktvoorziening betreft, verschaft de Beheerorganisatie DSGO actuele richtlijnen voor het uittredingsplan.

  1. Opstellen uittredingsplan: De uittredende marktvoorziening deelt haar uittredingsplan met de Beheerorganisatie DSGO, rekening houdend met de richtlijnen. Dit “SMART” uittredingsplan omvat de planning voor de uitvoering van de uittredingsactiviteiten. Hieruit blijkt minstens:

    1. Hoe de marktvoorziening borgt dat de afnemers van haar dienst zo min mogelijk impact ervaren;

    2. Wanneer de uitgifte van middelen wordt gestopt;

    3. Wanneer de opzegging van de Deelnameovereenkomst gecommuniceerd wordt naar de afnemers van de dienst;

    4. Wanneer de dienstverlening wordt stopgezet;

    5. Dat alle beeldmerken van DSGO van internetpagina’s, websites, apparatuur, reclame-uitingen en andere (communicatie)middelen verwijderd worden;

    6. Dat alle informatie die niet langer noodzakelijk is, zoals logging, digitale dossiers en fysieke stukken, verwijderd en veilig gearchiveerd wordt. Hierbij dient te worden aangegeven of informatie verwijderd kan worden of dat deze bij de Beheerorganisatie DSGO dient te worden ondergebracht en op welke wijze dit veilig gebeurt.

  2. Beoordelen uittredingsplan: De Beheerorganisatie DSGO accepteert of verwerpt het uittredingsplan van de uittredende marktvoorziening. Indien het uittredingsplan verworpen wordt, geeft de Beheerorganisatie DSGO aan waar wijzigingen nodig zijn;

  3. Communiceren uittreding: De Beheerorganisatie DSGO en de uittredende deelnemer communiceren de voorgenomen uittreding met de andere deelnemers inclusief de datum per wanneer de uittreding gereed is;

  4. Uitvoeren uittredingsplan: De uittredende marktvoorziening, in samenwerking met de Beheerorganisatie DSGO, treedt uit het DSGO in overeenstemming met het uittredingsplan.

  5. Verwijderen deelnemer uit het netwerk: De Beheerorganisatie DSGO communiceert de voltooide uittreding aan de andere deelnemers middels de volgende activiteiten:

    1. Verwijdering van de verwijzingen naar de betreffende deelnemer van de website (uitgezonderd oudere nieuwsberichten);

    2. Communicatie over de beëindiging van de Deelnameovereenkomst op de website;

    3. Verwijdering van de gepubliceerde informatie van de uittredende partij uit de stelselcatalogus.

  6. Beëindigen Deelnameovereenkomst: De Beheerorganisatie DSGO bevestigt de uittreding aan de deelnemer en daarmee de beëindiging van de Deelnameovereenkomst.