Handhaving
Incidenten hebben een negatieve impact op het vertrouwen in het afsprakenstelsel. Vandaar dat de Beheerorganisatie DSGO alle incidenten snel en secuur afhandelt via het incidentenbeheer. Tijdens dat proces kan de Beheerorganisatie DSGO besluiten om parallel een handhavingsproces te starten. Dit proces wordt gestart als er sprake is van een overtreding die volgens de Beheerorganisatie DSGO mogelijk een sanctie rechtvaardigt. Een overtreding is een incident dat wordt veroorzaakt doordat een deelnemer zich niet aan de in het afsprakenstelsel opgestelde afspraken houdt. Een overtreding wordt geclassificeerd op basis van impact en risico. De Beheerorganisatie DSGO kan wanneer zij dit noodzakelijk acht een van de volgende sancties opleggen bij een overtreding:
Waarschuwingen zijn waarschuwende adviezen over een overtreding waarin gedeeld wordt wat moet gebeuren om de overtreding ongedaan te maken en wanneer dit gebeurd moet zijn.
Schorsing is het tijdelijk op inactief zetten van een partij in het DSGO.
Uitsluiting is het verwijderen van de partij als deelnemer in het DSGO. Deze handeling bevat ook een DSGO brede melding voor informatiedoeleinden dat de partij is uitgesloten.
De figuur hieronder geeft een globaal beeld van de stappen in het handhavingsproces proces, deze wordt verder gedetailleerd onderaan deze pagina.
Doelstelling
Het doel van handhaving is het vertrouwen in het DSGO te waarborgen, evenals de vertrouwelijkheid en/of integriteit van (gegevens binnen) het DSGO netwerk te beschermen.
Verantwoordelijkheid
Verschillende partijen hebben verantwoordelijkheden bij het handhaven.
Beheerorganisatie DSGO
De Beheerorganisatie DSGO is verantwoordelijk voor het uitvoeren van het handhavingsproces. Daarnaast is het de verantwoordelijkheid van de Beheerorganisatie DSGO om de vertrouwelijkheid en/of integriteit van (gegevens binnen) het afsprakenstelsel te beschermen. Handhaving is hier een onderdeel van.
De Beheerorganisatie DSGO MOET voordat het overgaat tot handhaven de belangen van het DSGO, de betrokken partijen en de deelnemers in overweging nemen en het doel van de maatregel afwegen tegen de gevolgen
De Beheerorganisatie DSGO MOET de overtreding beoordelen en legt het classificatie niveau vast
De Beheerorganisatie DSGO MAG een handhavende maatregel (waarschuwing, schorsing of uitsluiting) opleggen bij een overtreding om de vertrouwelijkheid en/of integriteit van het DSGO afsprakenstelsel te beschermen
Betrokken partijen
Iedere bij het DSGO betrokken partij heeft de verantwoordelijkheid om te allen tijde, maar vooral na het ontvangen van een waarschuwing of schorsing, te handelen in overeenstemming met de regels en richtlijnen van het afsprakenstelsel.
Handhavingsproces
Het handhavingsproces is als volgt:
Startpunt: Besluit start handhavingsproces: (Stap 4 incidentenbeheer proces) Op basis van de ingekomen melding van een incident kan de Beheerorganisatie DSGO besluiten om het handhavingsproces te starten. Zie incidentbeheer voor meer informatie.
Overtreding classificeren: De Beheerorganisatie DSGO beoordeelt de overtreding en wijst een classificatie toe (zie pagina classificatie overtredingen).
Registreren en aanpassing opleggen: De Beheerorganisatie DSGO registreert de overtreding en;
Als het geclassificeerd is als een Kleine overtreding, stelt het de vermeende overtredende partij hier van op de hoogte samen met de reden(en), de noodzakelijke aanpassing(en) en binnen welke termijn deze verwerkt moeten zijn;
Als het geclassificeerd is als een Middelgrote overtreding, stuurt het de vermeende overtredende partij een officiële waarschuwing samen met de reden(en), de noodzakelijke aanpassing(en) en binnen welke termijn deze verwerkt moeten zijn;
Als het geclassificeerd is als een Grote overtreding, schorst het de vermeende overtredende partij door de status van de betreffende partij in de registers te wijzigen naar ‘geschorst’, tot de noodzakelijke verandering(en) zijn doorgevoerd. De Beheerorganisatie DSGO communiceert de schorsing met het DSGO netwerk.
Overtredende partij heeft de kans om in actie te komen: De overtredende partij:
Voert de aanpassing door binnen de gestelde tijd en informeert de Beheerorganisatie DSGO over de aanpassing of;
Stelt de Beheerorganisatie DSGO binnen 5 werkdagen na ontvangst van de melding/sanctie op de hoogte van zijn bezwaar tegen de melding/sanctie waarna de Beheerorganisatie DSGO hier binnen 5 werkdagen op reageert. De overtredende partij krijgt hierna 5 werkdagen om op de reactie van de Beheerorganisatie DSGO te reageren (welke aanpassingen kan bevatten t.o.v. de initiële melding/waarschuwing) of;
Onderneemt geen actie.
Analyseren van de actie: De Beheerorganisatie DSGO bepaalt of de (mogelijk genomen) actie van de overtredende partij voldoende is. Afhankelijk van de classificatie van de overtreding en (mogelijke) oplossing, kan er opnieuw actie worden ondernomen. Als de opgelegde aanpassing voldoende is opgevolgd binnen de gegeven tijd volgt stap 6. Als dat niet het geval is zal de Beheerorganisatie DSGO:
In het geval van een Kleine overtreding:
De overtredende partij een waarschuwing sturen samen met de reden, de benodigde aanpassing en binnen welke termijn deze verwerkt moet zijn.
In het geval van een Middelgrote overtreding:
De overtredende partij een laatste waarschuwing sturen voordat deze geschorst wordt samen met de reden, de benodigde aanpassing en binnen welke termijn deze verwerkt moet zijn.
In het geval van een Grote overtreding:
De overtredende partij een laatste waarschuwing sturen voordat deze uitgesloten wordt samen met de reden, de benodigde aanpassing en binnen welke termijn deze verwerkt moet zijn.
Escalatie/uitsluiting: Als de overtredende partij de (laatste) waarschuwing blijft negeren na een redelijke termijn zal de Beheerorganisatie DSGO:
In geval van een Kleine overtreding:
Opschalen naar een Middelgrote overtreding en terug gaan naar stap 4b.
In geval van een Middelgrote overtreding:
Opschalen naar een Grote overtreding en terug gaan naar stap 2c.
In geval van een Grote overtreding:
De deelname van de overtredende partij beëindigen door de Deelnameovereenkomst op te zeggen;
De overtredende partij uitsluiten van het DSGO door de status van de partij in de registratie aan te passen naar ‘beëindigd’ en start de uittreding (zo veel mogelijk) in lijn met het uittredingsproces;
De uitsluiting van de overtredende partij communiceren met het DSGO netwerk. De uitgesloten partij mag voor 12 maanden niet opnieuw in een toetredingsproces participeren.
Evaluatie en documentatie: De Beheerorganisatie DSGO evalueert de overtreding met de rapporterende partij en/of (een) ander(e) partij(en) en documenteert de evaluatie voor leerdoeleinden.
Einde handhaving: Overtreding is opgelost of overtredende partij is uitgesloten