Datadienst ontdekking

In het DSGO worden verschillende datadiensten aangeboden door verschillende datadienstaanbieders. Potentiële datadienstgebruikers moeten daarom weten welke datadiensten worden aangeboden in het DSGO en behoeven inzicht in de benodigde informatie over deze datadiensten om te ontdekken of zij daar gebruik van kan/wil maken. Bij het ontdekken van een datadienst in het DSGO speelt de stelselcatalogus een cruciale rol. De stelselcatalogus biedt zichtbaarheid van datadiensten in het DSGO, zowel voor mensen als direct voor machines (zie stelselvoorzieningen). De stelselcatalogus bevat alle nodige informatie over de geregistreerde datadiensten (b.v deelnemers, datadienstspecificaties etc.). Elke datadienstaanbieder heeft de keuze om haar datadienst in de stelselcatalogus op te laten nemen. Deze pagina beschrijft de situatie waarbij de datadienstaanbieder de datadienst wel in de stelselcatalogus laat opnemen.

Als datadienstaanbieders wensen dat haar datadienst vindbaar is in de stelselcatalogus, dan MOETEN zij deze registeren bij de Beheerorganisatie DSGO

Als datadienstaanbieders wensen dat haar datadienst niet vindbaar is in de stelselcatalogus, dan ZOUDEN ze een bilateraal proces MOETEN faciliteren met de beoogde datadienstgebruikers

Merk op: Datadienstregistratie geldt voor een toetredende datadienstaanbieder (zie toetreding) en voor een datadienstaanbieder die al een deelnemer is en haar volgende datadienst registreert.

Interactiemodel

Het onderstaande figuur bevat de generieke interacties die plaatsvinden bij het ontdekken van een datadienst, de tabel bevat beschrijvingen van deze interacties.

image-20240619-094021.png
Generiek patroon van datadienst ontdekking

#

Interacties

Omschrijving

1

Datadienst-registratie

De datadienstaanbieder registreert haar geïmplementeerde datadienst bij de Beheerorganisatie DSGO.

2

Opname in stelselcatalogus

De Beheerorganisatie DSGO neemt de datadienstspecificatie op in de stelselcatalogus.

3

Ontdekkings-verzoek

De datadienstgebruiker ondervraagt de stelselcatalogus voor informatie over de beschikbare datadiensten.

4

Ontdekkings-response

De stelselcatalogus beantwoordt de vraag van de datadienstgebruiker met relevante informatie over de beschikbare datadiensten.

5

Beheer

Een geregistreerde datadienstspecificatie kan worden gewijzigd in of worden verwijderd uit de stelselcatalogus via de Beheerorganisatie DSGO.

1. Datadienstregistratie

De datadienstaanbieder definieert haar geïmplementeerde datadienst in de datadienstspecificatie template (download de template hier). De datadienstaanbieder deelt de datadienstspecificatie template met de Beheerorganisatie DSGO tijdens tijdens het toetredingsproces.

2. Opname in stelselcatalogus

Wanneer datadienstregistratie correct is uitgevoerd, dan verwerkt de Beheerorganisatie DSGO de datadienstspecificatie in de stelselcatalogus.

3. Ontdekkingsverzoek

Een potentiële datadienstgebruiker kan op twee manieren informatie over beschikbare datadiensten ophalen in de stelselcatalogus.

  1. Via de stelselcataloguswebsite

  2. Via de stelselcatalogus API (het /data_services endpoint)

4. Ontdekkingsresponse

Als de stelselcataloguswebsite geraadpleegd wordt door een mens, wordt daar de beschikbare informatie gepresenteerd. Wanneer het /data_services endpoint wordt geraadpleegd, wordt het verzoek gevalideerd tegen de voorwaarde en stuurt deze een geschikte response naar de potentiële datadienstgebruiker. Om de stelselcatalogus API te bevragen is een access token verplicht en dient de potentiële datadienstgebruiker een deelnemer te zijn. De ontdekkingsresponse op een /data_services verzoek wordt getekend met een onweerlegbaarheid JWT, waarmee de potentiële datadienstgebruiker juridische zekerheid heeft over de inhoud hiervan. Hiermee kan de ontdekkingsresponse bij incidenten worden gebruikt als bewijslast van de voorwaarden op basis waarvan de dienst afgenomen wordt.

5. Datadienstregistratie beheer

Een datadienstspecificatie in de stelselcatalogus kan worden gewijzigd of verwijderd via de Beheerorganisatie DSGO. Afhankelijk van de grootte van de wijziging, beoordeelt de Beheerorganisatie DGSO of stap 1 en 2 hierboven opnieuw moeten worden doorlopen. Verwijdering van de datadienst uit de stelselcatalogus kan gebeuren op verzoek van de datadienstaanbieder zelf, bijvoorbeeld wanneer een update van de datadienst heeft plaatsgevonden, of als uitkomst van het handhavingsproces.