/
Toetreding

Toetreding

Voor sommige rollen in het DSGO (deelnemer of technisch conform datadienstaanbieder) is het verplicht voor een partij om een overeenkomst te tekenen en zich committeren aan het DSGO. Om een overeenkomst te tekenen met de Beheerorganisatie DSGO (Deelnameovereenkomst of de Overeenkomst technische conformiteit) moet de partij het toetredingsproces doorlopen. Na het succesvol doorlopen van het toetredingsproces geldt de overeenkomst, en kan de toetredende partij de aangegeven rol(len) invullen in het DSGO. Afhankelijk van de rol waarin de toetredende partij wil toetreden, kunnen verschillende validaties nodig zijn.

De figuur hieronder geeft een globaal beeld van de stappen in het toetredingsproces, deze wordt verder gedetailleerd onderaan deze pagina.

 

Stap

Overeenkomst

Deelnameovereenkomst

(voor datadienstgebruikers en datarechthebbende)

Deelnameovereenkomst

(voor datadienstaanbieders en marktvoorzieningen)

Overeenkomst technisch conformiteit

(voor technisch conform datadienstaanbieders)

1 - Interesse kenbaar maken

x

x

x

2 - Uitvoeren eerste controle

x

x

x

3 - Valideren rol-gerelateerde eisen

 

x

x

4 - Tekenen overeenkomst

x

x

x1

5 - In werking treden overeenkomst

x

x

x

6 - Toevoegen aan de Stelselcatalogus

x

x

x

1 Let op: tekenen van de Overeenkomst technisch conformiteit kan pas nadat stap 3. succesvol is afgerond

Merk op, in het DSGO is het niet verplicht dat elke rol deelnemer is (zie de Gebruiksvoorwaarden). Echter, wanneer een partij in een rol geen deelnemer is, zijn niet alle functionaliteiten van het DSGO beschikbaar voor deze partij. Hieronder een overzicht van wanneer deelname in het DSGO verplicht is per rol:

Doelstelling

Het doel van het toetredingsproces is het creëren van zekerheid dat elke partij die een rol vervult in het DSGO voldoet aan het afsprakenstelsel. Deze zekerheid borgt interoperabiliteit en het vertrouwen in het DSGO-ecosysteem. Daarnaast is het ook belangrijk dat alle partijen hetzelfde toetredingsproces doorlopen voor het behoud van een gelijk speelveld.

Verantwoordelijkheid

De Beheerorganisatie DSGO en de toetredende partij hebben een verantwoordelijkheid in het toetredingsproces.

Beheerorganisatie DSGO

De Beheerorganisatie DSGO begeleidt een toetredende partij door het toetredingsproces nadat deze zich heeft gemeld met de intentie om een rol in het DSGO te vervullen. De Beheerorganisatie DSGO bepaalt of de uitkomsten van de validaties in het toetredingsproces goedgekeurd zijn. Ook dient de Beheerorganisatie DSGO de overeenkomst te tekenen (afhankelijk van de rol die die toetredende partij wil invullen de Deelnameovereenkomst of de Overeenkomst technisch conformiteit).

De Beheerorganisatie DSGO MOET een toetredende partij door het gehele toetredingsproces begeleiden

De Beheerorganisatie DSGO MOET een non-disclosure agreement (NDA) tekenen tijdens het toetreden als de toetredende partij hier om vraagt

Toetredende partijen

Toetredende partijen dienen het toetredingsproces doorlopen om de voor hun relevante overeenkomst te tekenen en een rol te vervullen in het DSGO. Tijdens het toetredingsproces zijn toetredende partijen verantwoordelijk voor het juist aanleveren van gevraagde informatie.

Toetredingsproces

Elke toetredende partij moet het toetredingsproces doorlopen ongeacht de rol die de partij wil vervullen in het DSGO. Het toetredingsproces is als volgt:

  1. Interesse kenbaar maken: Een toetredende partij maakt bij de Beheerorganisatie DSGO kenbaar dat ze een rol wil vervullen in het DSGO (via een email naar dsgo@digigo.nu). Hierbij stuurt de toetredende partij de onderstaande informatie op naar de Beheerorganisatie DSGO (niet-uitputtend):

    1. Administratieve informatie zijnde:

      1. Bedrijfsnaam zoals bekend bij de Kamer van Koophandel (KvK)

      2. Contactinformatie (e-mailadres & telefoonnummer) op organisatieniveau zoals bekend bij KvK

      3. Contactinformatie van een bereikbare werknemer gedurende het toetredingsproces

    2. De rol waar in de partij wil toetreden tot het DSGO

    3. Het Organisatie ID (EORI-nummer of KvK-nummer; zie Identificatie van organisaties)

    4. Als de toetredende partij gebruik wil maken van een datadienstbroker, moet de nodige informatie voor het registeren van een datadienstbroker worden aangeleverd (zie Datadienstbrokers)

  2. Eerste controle: De Beheerorganisatie DSGO controleert of de aangeleverde informatie juist en volledig is. Vervolgens vindt er een inhoudelijke controle plaats om te valideren dat de toetreding van de toetredende partijn geen negatieve invloed kan hebben voor het vertrouwen in, en functioneren van het DSGO. Indicaties hiervoor zijn bijvoorbeeld (niet-uitputtend):

    1. Bedrijven die opgenomen zijn op internationale sanctielijsten

    2. Bedrijven die opgenomen zijn op insolventieregisters

  3. Valideren rol-gerelateerde eisen: