Merk op, het afsprakenstelsel DSGO is nog in ontwikkeling. Zie de Aanpak ontwikkeling afsprakenstelsel voor meer informatie. Voor vragen of opmerkingen neem contact op met afsprakenstelseldsgo@digigo.nu

Aanpak ontwikkeling van het Afsprakenstelsel DSGO

Voor opmerkingen over het afsprakenstelsel DSGO, plaats je opmerking in deze excel sheet en stuur deze naar afsprakenstelseldsgo@digigo.nu

Het Afsprakenstelsel DSGO wordt ontwikkeld als onderdeel van het DSGO-programma. Voor meer informatie, zie de digiGO website. In de ontwikkeling van het afsprakenstelsel wordt nauw samengewerkt met andere DSGO-programma activiteiten. In de figuur hieronder wordt de aanpak voor de ontwikkeling van het afsprakenstelsel gepresenteerd, samen met de belangrijkste DSGO-programma activiteiten, inclusief het ontwerpen en ontwikkelen van voorzieningen, datadiensten realiseren met use cases, communicatie, en ontwerp en inrichting van de toekomstige beheerorganisatie.

Tussen publicaties van het afsprakenstelsel wordt het afsprakenstelsel voortgebracht door middel van werkgroepen, publieke reviews en inzichten uit andere activiteiten wanneer relevant. In iteraties worden nieuwe versies van het afsprakenstelsel gepubliceerd. Het afsprakenstelsel bestaat uit generieke en specifieke conceptafspraken, zie scope van het DSGO. Het DSGO-programma is samen met partijen uit de gebouwde omgeving conceptafspraken aan het ontwikkelen (in werkgroepen) en deze aan het toetsen in de praktijk.

Roadmap ontwikkeling afsprakenstelsel DSGO de ontwikkeling van het DSGO is een iteratief proces met kruisbestuiving tussen het afsprakenstelsel en andere DSGO programma activiteiten

Vanaf 1 juli 2024 wordt het afsprakenstelsel overgedragen naar de Beheerorganisatie DSGO. Een van de taken van de Beheerorganisatie DSGO is het doorontwikkelen van het afsprakenstelsel.

Gedurende het DSGO-programma wordt het afsprakenstelsel ontwikkeld middels een flexibele aanpak. Dit houdt in dat het nog niet mogelijk is om aan te geven welk onderwerp in welke iteratie van het afsprakenstelsel gepubliceerd zal worden. Dit is afhankelijk van wat (er door de sector) geagendeerd wordt in werkgroepen, publieke reviews en inzichten uit use cases van DSGO use cases of andere praktijksituaties.

Het afsprakenstelsel wordt iteratief ontwikkeld

Multidisciplinaire aanpak

Het afsprakenstelsel wordt ontwikkeld volgens een multidisciplinaire aanpak. Dit houdt in dat over verschillende thema’s afspraken worden gemaakt. Deze thema’s kunnen van commerciële, juridische, operationele, functionele, en technische aard zijn. Het BLOFT-raamwerk (geformuleerd door het Centre of Excellence for Data Sharing and Cloud (CoE-DSC) in het Data Sharing Canvas) geeft een eerste indicatie van relevante onderwerpen die onder de verschillende thema’s vallen.

Om vertrouwd en interoperabel data te delen is de samenhang van thema’s binnen deze multidisciplinaire aanpak van belang. Zo worden bijvoorbeeld juridische vereisten (e.g. bewijslast) vaak mogelijk gemaakt door een technische oplossing (e.g. onweerlegbaarheid). Of vragen sommige business requirements (e.g. zekerheid van de wederpartij) een technische/functionele oplossing (e.g. veilige authenticatie) en ontstaat er vertrouwen in andere deelnemers door gecoördineerde operationele processen (e.g. toetreding).

Komen tot conceptafspraken

Om tot een overeenstemming te komen over de inhoud van afspraken in het afsprakenstelsel, wordt een standaard proces gefaciliteerd door het projectteam Afsprakenstelsel, zoals geschetst in de onderstaande figuur. Dit standaard proces geldt voor afspraken binnen de scope van het DSGO (zie scope van het DSGO): Input voor mogelijke afspraken wordt geleverd op basis van best practices, voorbeelden vanuit de praktijk, werkgroepen en de resultaten van publieke review. Alle input wordt getoetst tegen de scope en de richtinggevende principes van het DSGO. De input wordt vervolgens gestructureerd in onderwerpen die ter discussie kunnen worden gesteld in werkgroepen.

Voor alle onderwerpen, zowel die mogelijk generieke als specifieke afspraken betreffen, is het noodzakelijk dat de juiste stakeholders en experts uit de sector betrokken zijn. De resultaten van de werkgroepen worden opgenomen in het afsprakenstelsel als conceptafspraken en worden behandeld in de volgende iteratie van een publieke review. Op deze wijze kan de hele sector via de publieke review input leveren op de conceptafspraken. Indien de publieke review daarvoor aanleiding geeft, kan een conceptafspraak opnieuw als input worden ingediend (nadat het publieke review commentaar is verwerkt).

Input vanuit de praktijk

In de gebouwde omgeving zijn er samenwerkingsverbanden waar partijen actief samen werken om data deel implementaties te realiseren op basis van het DSGO. Dit kan onder begeleiding van het DSGO als een DSGO use case, of vanuit bestaande initiatieven in de sector. Binnen een samenwerkingsverband kunnen afspraken worden gemaakt over gebruik van standaarden, processen of andere elementen die relevant zijn voor data delen binnen die context. Indien betrokken partijen van mening zijn dat deze afspraken de hele sector ten goede zouden komen en zij sleutelrollen vervullen in de data deel implementatie, dan kunnen deze worden ingediend als input voor het afsprakenstelsel (middels een e-mail naar afsprakenstelseldsgo@digigo.nu). Dit kan leiden tot concept generieke afspraken of tot concept specifieke afspraken.

Merk op, eerste input voor specifieke afspraken dient te allen tijde te komen uit voorbeelden uit de praktijk door partijen die sleutelrollen in het DSGO (zullen) vervullen. Hiermee wordt geborgd dat specifieke afspraken daadwerkelijk ondersteund worden door haar gebruikers en voorkomt een product push. Zie change en release management proces - RFC template voor specifieke afspraken

Input vanuit de praktijk wordt vervolgens meegenomen in het proces voor komen tot afspraken zoals geschetst hierboven. De input wordt door het projectteam Afsprakenstelsel getoetst tegen de scope van het DSGO en de richtinggevende principes om te controleren of het in aanmerking komt voor een generiek of specifieke afspraak in het afsprakenstelsel. Indien hier een conceptafspraak uit voortvloeit, wordt deze opgenomen in het afsprakenstelsel in afstemming met de indienende partijen.

Escalatieproces

Als er in een werkgroep punten zijn waar partijen niet met elkaar uit komen, en geen eenduidig beeld ontstaat, dan wordt het escalatieproces gestart wat leidt tot een beslisnotitie, zie onderstaande figuur.

  1. Als er in een werkgroep punten zijn waar partijen niet met elkaar uit komen, en geen eenduidig beeld ontstaat, dan wordt het escalatieproces gestart.

  2. Het DSGO afsprakenstelsel projectteam schrijft een beslisnotitie met daarin:

    • Keuzeopties

    • Afwegingen per optie

    • Reden waarom de keuze niet gemaakt kon worden

    • Gevraagde beslissing DSGO Programma Board

  3. Het DSGO Programma Board ontvangt de beslisnotitie en neemt een besluit. Dit wordt teruggekoppeld naar de deelnemers van de werkgroep en wordt opgenomen in het afsprakenstelsel.