Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

Merk op, deze specifieke afspraken komen voort uit de BIM-vergunningen use case binnen het DSGO programma.

In de GEBORA (GEBouwde Omgeving Referentie Architectuur) is de waardeketen 01 voor Registratie, Vergunning, Toezicht en Handhaving vastgelegd. Hierin vindt de Fase 01.02 Vergunning of Melding Afhandelen plaats.

Bron: Gebouwde Omgeving Referentie Architectuur - NORA online

We onderkennen vooralsnog 6 ketens: (1) registreren, vergunning, toezicht houden en handhaven (2) eigendom en gebruiksrechten (3) plannen, ontwerpen en realiseren (4) beheren en instandhouden (5) exploiteren en gebruiken en (6) inwinnen, produceren, opslaan, verkopen en transporteren van producten, materieel, materiaal en medewerkers.

Deze specifieke afspraken gelden voor datadiensten die gebruik maken van gestructureerde geometrische modellen (een BIM-model) in Fase 01.02 Vergunning of Melding Afhandelen van de GEBORA.

Als datadiensten gebruikt worden in de Fase 01.02 Vergunning of Melding Afhandelen, en gebruik maken van gestructureerde geometrische modellen (een BIM-model) dan MOETEN partijen alle DSGO.BIM.Vergunning afspraken volgen

Industry Foundation Classes (IFC)

Het DSGO volgt in deze specifieke afspraken het gebruik van Industry Foundation Classes (IFC) zoals vastgelegd in de open standaarden van buildingSMART International en overgenomen in ISO 16739. Hiervoor wordt gezorgd dat elk BIM-model wat volgens het DSGO gedeeld wordt binnen een datadienst, dezelfde semantische standaard moet aanhouden.

DSGO.BIM.Vergunning: Datadienstaanbieders MOETEN IFC4 ADD2 TC1 (v4.0.2.1) ondersteunen

Merk op, er is in het DSGO gekozen voor de buildingSMART International IFC4 ADD2 TC1 (v4.0.2.1) omdat omdat deze onderandere naukeurige geo-referentie mogelijkheden bevat ten opzichte van andere open alternatieven zoals de IFC2x3 TC1 (versie 2.3.0.1)

De ondersteuning voor georeferentie in IFC2x3 bied enkel mogelijkheden voor het definiëren van de locatie en de oriëntatie van het gebouw ten opzichte van de wereldcoördinaten. Het gebruikte voornamelijk het IfcSite en IfcBuilding entiteiten voor deze doeleinden, en had een beperkte set attributen om geo-referentie-informatie te definiëren. IFC4 introduceerde verbeterde ondersteuning voor geo-referentie, met meer gedetailleerde en uitgebreide mogelijkheden om locatie-informatie en geospatiale data te specificeren. Het introduceerde bijvoorbeeld de IfcMapConversion en IfcProjectedCRS entiteiten die samenwerken om een gedetailleerd georeferentie-informatiesysteem op te zetten. Met deze verbeteringen in IFC4 kunnen gebruikers de geografische positie, de oriëntatie en de schaal van het model ten opzichte van een kaartprojectiesysteem op een veel gedetailleerdere manier specificeren dan in IFC2x3.

Information Delivery Specifications (IDS)

Information Delivery Specifications (IDS) is een open standaard van buildingSMART International en specifiek bedoeld voor het vastleggen van aanlever- en uitwisseleisen aan BIM IFC modellen. De afspraak in het DSGO betreft aanlevereisen (bijvoorbeeld, het IFC4 model moet een bepaald informatie component of entiteit bevatten (bijvoorbeeld: IfcSpace/IfcSensor/IfcDoor) met een bepaald attribuut ObjectType (functie)) en niet de inhoudelijke eisen vanuit regelgeving (bijvoorbeeld een scheidingswand tussen twee brandcompartimenten dient 60 minuten weerstand te bieden bij brand doorslag en overslag). Verder biedt IDS geen ondersteuning voor geometrische vereisten of het in kaart brengen van vereisten met projectprocessen, vandaar dat de afspraak enkel van toepassing is 'indien IDS het technisch toe laat'.

DSGO.BIM.Vergunning: Datadienstaanbieders ZOUDEN aanlevereisen aan een IFC4 model MOETEN specificeren met IDS v0.9.6 indien IDS het technisch toe laat

Merk op, de buildingSMART International IDS standaard is op dit moment in ontwikkeling. Het is de verwachting dat richting het einde van 2023 er een v1.0 van de IDS wordt gepubliceerd. Deze ontwikkelingen worden in de gaten gehouden, en deze afspraak zal worden geüpdate indien relevant. IDS v0.9.6 is de meest volwassen versie op het moment van schrijven.

Merk op, er is in het DSGO gekozen voor de buildingSMART International IDS op basis van de literatuur (bron), en dat dit inlijn is met de richtinggevende principes:

‘IDS has been identified as the most advantageous method, when it comes to automated compliance checking by validation of the alphanumerical IR’.

De afspraken op deze pagina worden verder gedetailleerd voor gespecificeerde contexten:

  • No labels