Data governance verordening (DGV)
De Data governance verordening (DGV) stimuleert om meer data beschikbaar te stellen door instanties de mogelijkheden (technieken, tools en eisen voor tussenpartijen) hiervoor te geven. De DGV is op 25 juni 2023 in werking getreden en wordt na een overgangsperiode van 15 maanden in september 2024 verplicht gesteld. O.a. de volgende mechanismes staan beschreven in de DGV:
Hergebruik van beschermde gegevens bij overheidsinstanties: Overheidsinstanties kunnen beschermde gegevens beschikbaar stellen door gebruik te maken van beschreven mechanismen (bijvoorbeeld het ter beschikking stellen van een veilige verwerkingsomgeving of gegevens aggregeren) en hiermee voldoen aan privacy vereisten en vertrouwelijkheidsverplichtingen.
Rollen om data delen makkelijk en vertrouwd te maken
Databemiddelingsdiensten: een derde partij die gegevenshouders verbinden aan gegevensgebruikers, deze gegevens niet gebruikt voor andere doeleinden dan beschikbaarstelling aan gegevensgebruikers en dit doet via een afzonderlijke rechtspersoon. Databemiddelingsdiensten moeten zich hierbij aan een strikte set regels houden.
Data altruïsme organisaties: organisaties die, met toestemming van datasubjecten, gegevens beschikbaar willen stellen, zonder tegenprestatie. Organisaties kunnen zich vrijwillig laten erkennen als ‘erkende organisaties voor data altruïsme’.
Europees Comité voor gegevensinnovatie: Comité dat richtsnoeren voorstelt om sectorspecifieke of sectoroverschrijdende interoperabiliteit te realiseren.
Relevantie voor het afsprakenstelsel
De DGV legt verplichtingen op aan databemiddelingsdiensten, erkende organisaties voor data altruïsme of organisaties die gebruik maken van de mechanismen als gedefinieerd in de DGV. De DGV is hiermee niet voor iedere deelnemer van het afsprakenstelsel van toepassing. Voor partijen die als databemiddelaar of data altruïsme organisatie deelnemen aan het afsprakenstelsel gelden mogelijk afwijkende afspraken dan voor andere deelnemers. Bijvoorbeeld over de compensatie voor datadiensten ten opzichte van individuele partijen, over de totale compensatie in verhouding tot de gemaakte kosten voor het aanbieden van datadiensten.