Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Comment: Kleine wijzigingen: Herformulering n.a.v. start beheerfase DSGO, aanpassingen t.b.v. leesbaarheid

De komende jaren staat de gebouwde omgeving staat voor een aantal grote maatschappelijke opgaven. Denk daarbij aan de klimaatopgave (verduurzamen woningvoorraad, circulaire-economie, hoogwaterbescherming, hittestress), de vergrijzing van de werknemers in de gebouwde omgeving, het oplossen van de woningnood (verdichten, nieuwbouw), de grote onderhouds- en vervangingsoperatie van onze infrastructuur, en zeker niet op de laatste plaats de stikstofproblematiek.

Het realiseren van de genoemde opgaven vereist betere samenwerking, nieuwe toepassingen en het daartoe delen van data tussen ketenpartners in de gebouwde omgeving. Om te werken aan de toegankelijkheid van data in de gehele keten is het programma Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) gestart. Zie voor meer informatie over het DSGO-programma de digiGO website en het programmaplan opgericht.

Visie van het DSGO

...

Digitale ketensamenwerking in de gebouwde omgeving is cruciaal voor de maatschappelijke opgaven in de sector en is sterk afhankelijk van een federatief ecosysteem voor datadelendata delen. Om dit te realiseren zijn brede afspraken over uitwisseling, eigenaarschap en organisatie van data nodig. Daarmee beoogt het DSGO -programma dat partijen in de gebouwde omgeving makkelijker de juiste data kunnen delen voor verschillende use cases en voldoende vertrouwen en kennis hebben om data delen in te willen zetten. Hierdoor is het mogelijk om bestaande digitaliseringsinitiatieven tussen ketenpartners op te schalen en nieuwe toepassingen mogelijk te maken. Vanuit deze ambities heeft digiGO het programma Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) geformuleerd. Tijdens de looptijd van het programma (januari 2022 t/m juni 2024) wordt een eerste operationele versie van het DSGO ontworpen en geïmplementeerd, en overgedragen aan een beheerorganisatie.

Doelstelling van het DSGO

...

De strategische doelstelling van het DSGO -programma is: het makkelijk, betrouwbaar en veilig datadelen data delen in de gebouwde omgeving tussen ketenpartners, op basis van datadiensten mogelijk gemaakt door het DSGO. Om dit te realiseren werkt het programma heeft van januari 2022 t/m juni 2024 het DSGO-programma plaatsgevonden, dat heeft gewerkt aan het ontwerpen, realiseren en in beheer (doen) nemen van het DSGO. Per juli 2024 is het DSGO in beheer genomen.

Panel
panelIconId3046f787-62df-432d-8950-b59be671864d
panelIcon:Quotes:
panelIconText:Quotes:
bgColor#F4F5F7

Bron: Programma Plan DSGO - 2.0 Visie en doelstelling DSGO-programma

De strategische doelstelling van het DSGO-programma is het makkelijk, betrouwbaar en veilig datadelen data delen in de gebouwde omgeving tussen ketenpartners, op basis van datadiensten mogelijk gemaakt door het DSGO. Om dit te realiseren werkt het programma aan het ontwerpen, realiseren en in beheer (doen) nemen van het DSGO, op basis waarvan ketenpartners datadiensten kunnen (laten) ontwikkelen, waarmee eenvoudig op een veilige, betrouwbare en toegankelijke manier gericht data gedeeld en/of bewerkt kan worden.

Het DSGO bestaat uit een set uniforme afspraken, het afsprakenstelsel, en bijbehorende voorzieningen. Het afsprakenstelsel maakt een federatief ecosysteem voor data delen tussen ketenpartners mogelijk. Dit afsprakenstelsel wordt gepresenteerd in deze onlineomgeving.