Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Het afsprakenstelsel is dynamisch en ontwikkelt verder om ervoor te zorgen dat het DSGO aan de eisen en behoeftes van deelnemers en betrokken partijen blijft voldoen. Indien nodig, kunnen afspraken worden toegevoegd, gewijzigd, of verwijderd. Om de impact van wijzigingen te minimaliseren, is een gecontroleerde change en release managementproces vastgelegd.

Het change en release managementproces gaat over wijzigingen van afspraken in het afsprakenstelsel. Het gaat niet over de wijzigingen en releases van datadiensten of voorzieningen. Aanpassingen in het afsprakenstelsel kunnen wel impact hebben op reeds bestaande datadiensten en voorzieningen. Hierdoor is het mogelijk noodzakelijk om een datadienst of voorziening te updaten om conform het afsprakenstelsel te blijven handelen.

...

Change en release management van het afsprakenstelsel heeft als doelstelling dat het DSGO toekomstbestendig is en meebeweegt met de wensen en eisen van haar deelnemers en andere betrokken partijen. Omdat afspraken gelden tussen deelnemers en betrokken partijen, dient een eerlijke, representatieve en inclusieve vertegenwoordiging zeggenschap te hebben over wijzigingen van het afsprakenstelsel. Het change en release managementproces ondersteunt twee doelstellingen:

...

Verschillende partijen die gebruik maken van of betrokken zijn bij het afsprakenstelsel hebben een verantwoordelijkheid in change en release management.

Beheerorganisatie DSGO

De Beheerorganisatie DSGO bestaat uit meerdere organen zoals beschreven in de governance. Verschillende organen zijn betrokken bij het change en release managementproces. De Beheerorganisatie DSGO is verantwoordelijk voor het faciliteren van het change en release managementproces volgens de procesbeschrijving. Verder mag de Beheerorganisatie DSGO een verzoek voor wijzigingen indienen.

...

Betrokken partijen kunnen zowel deelnemers als (nog) niet-deelnemers zijn. Iedere deelnemer kan een verzoek voor wijzigingen indienen, en heeft recht op inspraak bij de (door)ontwikkeling van het afsprakenstelsel. (Nog) niet-deelnemers zijn bijvoorbeeld partijen die in het proces zitten om deelnemer te worden, of partijen die de rol van datarechthebbende en/of datadienstgebruikers vervullen. Deze partijen mogen ook een verzoek voor wijzigingen indienen. Het Change Advisory Board (bestaande uit deelnemers, zie Change Advisory Board) adviseert de Beheerorganisatie DSGO over het verzoek.

...

  1. Indienen Request for Change (RFC): Eén of meerdere partijen dienen een RFC in bij de Beheerorganisatie DSGO. Een RFC bevat minimaal het volgende:

    • een beschrijving van de concrete gewenste wijziging,

    • een beschrijving van de aanleiding/onderbouwing waarom deze wijziging gewenst is,

    • een indicatie hoe urgent en belangrijk deze wijziging is,

    • een potentiële oplossing of oplossingsrichting,

    • een indicatie van de verwachte impact op het afsprakenstelsel en datadienstaanbieders, datadienstgebruikers, datarechthebbenden, marktvoorzieningen, stelselvoorzieningen,

    • een rechtvaardiging van de wijziging, al dan niet inclusief business case. De toegevoegde waarde van de wijziging moet duidelijk zijn.

...

Spoedwijzigingen zijn wijzingen die zo snel mogelijke geïmplementeerd moeten worden. Spoedwijzigingen zijn wijzigingen die of betrekking hebben op een prioriteit 1 (hoog) incident die gericht is aan de Beheerorganisatie DSGO, of wanneer dit impact heeft op de werking van het DSGO kan hebben als de spoedwijziging niet doorgevoerd wordt. In dat geval, mag de Beheerorganisatie DSGO het change en release managementproces versnellen. Zij kan kiezen om leden van de Change Advisory Board ad-hoc te consulten over de wijzigingen, mits de timing het toelaat en noodzakelijk wordt geacht. Achteraf moet de Beheerorganisatie DSGO de Change Advisory Board alsnog volledig informeren over de wijziging.

...