Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Expand
titleHoe wordt het afsprakenstelsel DSGO verder ontwikkeld?

Voor het komen tot afspraken geldt een standaard proces: Input voor mogelijke afspraken wordt geleverd op basis van best practices, voorbeelden vanuit de praktijk, werkgroepen en de resultaten van publieke review. Alle input wordt getoetst tegen de scope en de richtinggevende principes van het DSGO. De input wordt vervolgens gestructureerd in onderwerpen die ter discussie kunnen worden gesteld in werkgroepen. De resultaten van de werkgroepen worden opgenomen in het afsprakenstelsel als concept afspraken en worden behandeld in de volgende iteratie van een publieke review. Op deze wijze kan de hele sector via de publieke review input leveren op de concept afspraken. Indien de publieke review daarvoor aanleiding geeft, kan een concept afspraak opnieuw als input worden ingediend.

Voor meer informatie zie deze pagina:

Aanpak ontwikkeling van het Afsprakenstelsel DSGO

Expand
titleWat zijn specifieke afspraken?

Specifieke afspraken gelden voor specifieke data, bedrijfsprocessen en/of toepassingen en zijn daarmee relevant voor een specifiek deel van de gebouwde omgeving. Specifieke afspraken kunnen een bredere scope hebben dan generieke afspraken en kunnen bijvoorbeeld afspraken bevatten over datadienstspecificaties en de semantiek en de kwaliteit van data die gedeeld wordt.

Voor meer informatie zie de pagina:

/wiki/spaces/AD/pages/95420418 Scope van het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Expand
titleWaarom maakt het DSGO specifieke afspraken en is er niet besloten om de sector hier vrij in te laten?

Om in een specifiek geval tussen twee partijen data te kunnen delen moet over elk aspect (van elke bit van de API specificaties, en de exacte betekenis van wat er wordt uitgewisseld tot elke letter van de procesbeschrijving en contracten) duidelijkheid bestaan. Het DSGO legt in ieder geval generieke conceptafspraken vast, maar faciliteert daarnaast (op verzoek van de sector) de totstandkoming van specifieke conceptafspraken, daar waar nuttig en gewenst. De behoefte om specifieke afspraken in het DSGO op te nemen, is bovendien in de sector op bestuurlijk niveau uitgesproken en daarmee een van de doelen van het DSGO.

De generieke conceptafspraken van het afsprakenstelsel, welke fungeren als basis, laten ruimte en keuzevrijheid aan partijen bij de invulling van de datadienst voor elke specifiek geval. Deze keuzevrijheid geeft partijen de mogelijkheid om een datadienst naar eigen voorkeur in te richten. Tegelijkertijd zorgt meer keuzevrijheid voor minder standaardisatie en daarmee minder schaalbaarheid van het DSGO. De schaalbaarheid van het DSGO kan echter verhoogd worden door de keuzevrijheid in te perken door middel van specifieke conceptafspraken. Specifieke conceptafspraken werken aanvullend op de generieke conceptafspraken en gelden altijd voor een gedefinieerde context in de sector, en moeten partijen die buiten die context handelen niet beperken.

Samen met de markt wordt in de verdere ontwikkeling van het afsprakenstelsel bepaald wat de juiste balans is tussen de keuzevrijheid en opstellen van specifieke afspraken/standaardisatie.

Voor meer informatie zie de pagina’s:

/wiki/spaces/AD/pages/95420418 Scope van het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

/wiki/spaces/AD/pages/1310750

...

Expand
titleHoe verhoudt semantiek zich tot het afsprakenstelsel DSGO?

Wanneer data wordt gedeeld is een gedeeld begrip van de semantiek van de gedeelde data essentieel. Het DSGO is gericht om data delen te realiseren in de gehele gebouwde omgeving. Waar in de ene situatie met BIM wordt gewerkt, gaat het in een andere situatie over product data. Wanneer in het afsprakenstelsel afspraken over semantiek worden opgenomen zijn dit specifieke afspraken.

Voor meer informatie zie deze pagina’s:

/wiki/spaces/AD/pages/95420418 Scope van het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Aanpak ontwikkeling van het Afsprakenstelsel DSGO

/wiki/spaces/AD/pages/16515119

...