Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Expand
titleWat is het verschil tussen autoriseren en delegeren?

Autorisatie is het hebben van rechten of toestemming en het proces waarbij een partij rechten of toestemming krijgt om een specifieke actie uit te voeren. In het afsprakenstelsel is het onderwerp van autorisatie gesplitst in het /wiki/spaces/AD/pages/162922612 opstellen, autorisatie-informatie organiseren, en het /wiki/spaces/AD/pages/162922666 nemen. Voor elke datadienst moet een autorisatiebesluit worden genomen. Om dit te doen moet de datadienstaanbieder autorisatie informatie toetsen tegen het autorisatiebeleid.

Delegatie is het overdragen van een bevoegdheid, van de datarechthebbende, aan een ander die vervolgens die bevoegdheid kan gebruiken. Binnen het DSGO kan de datarechthebbende haar gebruikersrechten over data delegeren. Wanneer er sprake is van delegatie is informatie over gedelegeerde rechten benodigde autorisatie-informatie die getoetst moet worden tegen het autorisatiebeleid.

Voor meer informatie zie deze pagina’s:

/wiki/spaces/AD/pages/162922612

/wiki/spaces/AD/pages/162922636

https:/wiki/spaces/AD/pages/193691766afsprakenstelseldsgo.atlassian.net/wiki/x/B5jkEg

/wiki/spaces/AD/pages/162922666

...

Expand
titleWaarom voorziet het afsprakenstelsel meerdere door de markt geleverde autorisatieregisters?

Autorisatieregisters worden door de markt ontworpen om innovatie te stimuleren en omdat autorisatieregisters specifieke kenmerken hebben afhankelijk van de use case of het deel van de keten waarvoor het autorisatieregister opereert. Vanwege dit specifieke karakter is die rol beter belegd bij marktpartijen. Daarnaast heeft niet elke use case een autorisatieregister nodig voor de opslag van delegaties, dit kan ook bij de datarechthebbende of bij de datadienstaanbieder.

Voor meer informatie zie de pagina’s:

/wiki/spaces/AD/pages/162922636

https:/wiki/spaces/AD/pages/193691766afsprakenstelseldsgo.atlassian.net/wiki/x/B5jkEg

Expand
titleOp welke wijze commiteren partijen zich juridisch aan het DSGO?

Deelnemers van het DSGO (datadienstaanbieders en marktvoorzieningen) sluiten een deelname-overeenkomst met de Beheerorganisatie DSGO. Middels de deelnameovereenkomst wordt het afsprakenstelsel van toepassing verklaard waarmee een partij zich committeert aan de rechten en plichten die voor de te vervullen rol zijn opgesteld.

Partijen die geen deelnemer zijn (datdienstgebruikers en datarechthebbenden) sluiten geen overeenkomst met de Beheerorganisatie DSGO. Wanneer niet deelnemende partijen betrokken zijn bij een datadienst verklaren zij middels een overeenkomst met een deelnemer (datadienstaanbieder of marktvoorziening) de gebruikersvoorwaarden van het DSGO van toepassing. Met het accepteren van de gebruiksvoorwaarden committeren deze partijen zich aan de rechten en plichten voor de rol die ze vervullen zonder dat ze deelnemer hoeven te worden.

Zie voor meer informatie de pagina:

Juridische bepalingen

...