Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Expand
titleWat is het verschil tussen autoriseren en delegeren?

Autorisatie is het hebben van rechten of toestemming en het proces waarbij een partij rechten of toestemming krijgt om een specifieke actie uit te voeren. In het afsprakenstelsel is het onderwerp van autorisatie gesplitst in het autorisatiebeleid opstellen, autorisatie-informatie organiseren, en het /wiki/spaces/AD/pages/162922666 nemen. Voor elke datadienst moet een autorisatiebesluit worden genomen. Om dit te doen moet de datadienstaanbieder autorisatie informatie toetsen tegen het autorisatiebeleid.

Delegatie is het overdragen van een bevoegdheid, van de datarechthebbende, aan een ander die vervolgens die bevoegdheid kan gebruiken. Binnen het DSGO kan de datarechthebbende haar gebruikersrechten over data delegeren. Wanneer er sprake is van delegatie is informatie over gedelegeerde rechten benodigde autorisatie-informatie die getoetst moet worden tegen het autorisatiebeleid.

Voor meer informatie zie deze pagina’s:

/wiki/spaces/AD/pages/162922612 Autorisatiebeleid opstellen

/wiki/spaces/AD/pages/162922636

https://afsprakenstelseldsgo.atlassian.net/wiki/x/B5jkEg

/wiki/spaces/AD/pages/162922666

Expand
titleHoe verhouden de rollen van de datarechthebbende en de datadienstaanbieder zich tot elkaar bij het bepalen van de toegangscontroleregels?

De datadienstaanbieder is verantwoordelijk voor het definiëren van toegangscontroleregels voor haar datadienst. Dit bevat o.a wie de datarechthebbende is, tot welke (delen van) datadiensten datarechthebbende gerechtigd zijn en of het mogelijk is om rechten te delegeren aan derde partijen.

Als het mogelijk is om rechten te delegeren, dan mag de datarechthebbende binnen de kaders van de toegangscontroleregels besluiten onder welke voorwaarden zij rechten delegeert aan een gedelegeerde datadienstgebruiker.

Voor meer informatie zie de pagina’s:

Autorisatie /wiki/spaces/AD/pages/162922612

Autorisatiebeleid opstellen

Expand
titleHoe wordt bepaald wie de datarechthebbende is?

De datarechthebbende is de partij die gebruiksrechten heet over data en zeggenschap heeft over de gebruikersrechten van derde partijen betreffend die data. Welke partij gebruiksrechten over data heeft (en dus datarechthebbend is) kan voortvloeien uit wet- en regelgeving en/of contractuele afspraken. Wanneer wet- en regelgeving over desbetreffende data ontbreekt en er geen contractuele afspraken zijn is in praktijk vaak de partij waarbij data opgeslagen is datarechthebbende.

Er kunnen meerdere entiteiten datarechthebbend zijn over dezelfde data.

Voor meer informatie zie de pagina:

Het DSGO rollenmodel

...