Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

In de gebouwde omgeving wordt in ketens waarde gecreëerd door en voor diverse partijen. Daartoe voeren (keten)partijen activiteiten uit in bedrijfsprocessen (zowel intern als tussen ketenpartijen), gebruikmakend van bedrijfsspecifieke applicaties. Om het doel van de applicaties te bereiken wordt in deze applicaties data toegepast. Mogelijk wordt de toegepaste data weer beschikbaar gesteld voor andere toepassingen. Onderliggend aan deze bedrijfsprocessen (applicaties) vinden transacties plaats waarbij data wordt gedeeld naar applicaties.

Panel
panelIconId2b50
panelIcon:star:
panelIconText
bgColor#EAE6FF

Voorbeelden van waardecreatie in de gebouwde omgeving op basis van bedrijfsprocessen, transacties en gebruikte data:

  • Tussen partijen zoals opdrachtgever en architect vindt een ‘opdrachtverstrekking’ transactie plaats waarbij (onder andere) een offerte en een opdrachtbevestiging wordt gedeeld.

  • Tussen partijen zoals ontwikkelaar en woningbouwcorporatie vindt het ‘opleveren van een woning’ plaats waarbij (onder andere) een bouwwerk dossier wordt gedeeld.

  • Tussen partijen zoals opdrachtgever en aannemer vindt een 'planningsdata' transactie plaats waarbij (onder andere) de actuele leveringstijden wordt gedeeld.

Via het DSGO wordt gezorgd voor makkelijkere, toegang, ontsluiting en beschikbaarheid van en tot data die nodig is bij het voeren van bedrijfsprocessen. Het afsprakenstelsel bestaat uit generieke afspraken en specifieke afspraken. Generieke afspraken gelden voor (de ondersteuning van) alle mogelijke datadiensten, en zijn daarmee data agnostisch (niet afhankelijk van de data die wordt gedeeld). Hiermee zijn bedrijfsprocessen, de toepassingen, de semantiek en de kwaliteit van data buiten scope van de generieke afspraken van het afsprakenstelsel.

Voordat data kan worden gedeeld, moet er invulling gegeven worden aan aspecten buiten de generieke afspraken van het DSGO. Het is de verantwoordelijkheid van een datadienstaanbieder om aanvullende afspraken over deze aspecten te maken met (potentiële) datadienstgebruikers. Het DSGO faciliteert de communicatie over deze aspecten (bijvoorbeeld, in de datadienstspecificatie moet de datadienstaanbieder definiëren wat de semantiek van de bij de datadienst betrokken data is).

...