Toezicht en handhaving
Om data delen tussen partijen mogelijk te maken is onderling vertrouwen een van de voorwaarden. Voor het creëren van onderling vertrouwen tussen betrokken partijen, is het essentieel dat de afspraken uit het afsprakenstelsel nageleefd worden. De Beheerorganisatie DSGO houdt toezicht op de naleving van het afsprakenstelsel en kan ondersteunen bij het herstellen van incidenten die het onderling vertrouwen kunnen schaden. Als stok achter de deur kan de Beheerorganisatie DSGO ook sancties opleggen bij overtredingen van de afspraken uit het stelsel.
Toezicht
In het afsprakenstelsel is toezicht tweeledig en bestaat uit actief en reactief toezicht.
Actief toezicht
Er is sprake van actief toezicht wanneer het initiatief van het toezicht bij de Beheerorganisatie DSGO ligt. De Beheerorganisatie DSGO houdt actief toezicht bij het toetreden van partijen.
Reactief toezicht
Bij reactief toezicht komt de Beheerorganisatie DSGO in actie op basis van een binnengekomen melding van een incident. Reactief toezicht is van toepassing op alle onderdelen van het DSGO. Bij reactief toezicht controleert de Beheerorganisatie DSGO of een binnengekomen melding van een incident aanleiding geeft om een onderzoek te starten welke kan resulteren in handhavende maatregelen (zie Incidentbeheer).
Merk op, naast toezicht van de Beheerorganisatie DSGO op deelnemers dienen alle partijen rekening te houden met extern toezicht (door bij wet aangestelde toezichthouders). Extern toezicht op de toepasselijke wetgeving wordt uitgevoerd door de daartoe bevoegde (overheids)instanties en valt buiten scope van het afsprakenstelsel (zie Juridische context).
Handhaving
Indien er sprake is van een overtreding, kan de Beheerorganisatie DSGO, parallel aan het incidentbeheer proces, een handhavingsproces starten. De Beheerorganisatie DSGO kan in dit proces drie verschillende sancties opleggen: een waarschuwing, een schorsing en uitsluiting (zie Handhaving).
Â
Â