Juridische context

De juridische context van het afsprakenstelsel gaat over de gelaagdheid van de verschillende juridische bronnen die van toepassing (kunnen) zijn op een datadienst (wetgeving, DSGO afsprakenstelsel, bilaterale overeenkomsten). Daarnaast bevat de juridische context ook een overzicht van relevante wetgeving en actuele ontwikkelingen op nationaal en Europees niveau.

Juridische gelaagdheid

image-20240408-151926.png

In het DSGO ecosysteem zijn de rechten en plichten uit het afsprakenstelsel van toepassing. Ook wetgeving is altijd van toepassing als een partij data deelt via een datadienst in het DSGO. Het DSGO in combinatie met de toepasselijke wetgeving bieden een volledige juridische basis voor het delen van data. Mochten partijen echter andere of aanvullende afspraken maken, dan kan dit door middel van een bilaterale overeenkomst.

Wetgeving

Bij het aangaan van een datadienst is er wetgeving (algemene toepasbare wetgeving of sector specifieke wetgeving, bijv. DSO, wettelijke basisregistratie) van toepassing op partijen die betrokken zijn bij de datadienst. Welke wetgeving dit is en wat hiervan de consequenties zijn, kan verschillen per partij en per situatie. In het onderdeel Relevante wet- en regelgeving zijn enkele wetten en wetgevingsinitiatieven opgenomen die een brede scope hebben en daarom mogelijk relevant zijn.

In de DSGO afspraken of bilaterale overeenkomsten mag niet afgeweken worden van wettelijke bepalingen die onder het ‘dwingend recht’ vallen op straffe van nietigheid van de bepaling. Dit mag wel bij wettelijke bepalingen die van 'regelend recht’ zijn.

Het DSGO

De rechten en plichten uit het DSGO zijn expliciet opgenomen in het afsprakenstelsel, voor meer informatie zie Rechten en plichten. Deze rechten en plichten zijn aanvullend op, en niet in strijd met, de geldende wetgeving.

Het fundament van het DSGO bestaat uit de technische interoperabiliteit tussen deelnemers. Daarom is het essentieel dat partijen voldoen aan een set basisafspraken waar niet van afgeweken mag worden in een bilaterale overeenkomst (zie Technische interoperabiliteit).

Bilaterale overeenkomsten

Partijen mogen, naast de rechten en plichten voortvloeiend uit wetgeving en het DSGO, onderling (additionele) rechten en plichten overeen komen bij het uitvoeren van een datadienst (denk aan intellectueel eigendomsrechten, vergoedingen, aansprakelijkheid etc.). Wanneer partijen willen afwijken van wetgeving of DSGO afspraken, dan dienen ze eerst te controleren of het is toegestaan om van de bepaling af te wijken, zoals hierboven beschreven. Wanneer partijen besluiten af te wijken van wetgeving of het DSGO, dan dient dit expliciet opgenomen te worden in de bilaterale overeenkomst.

Relevante wet- en regelgeving (niet-uitputtend)

Partijen zijn verantwoordelijk conform naar alle bestaande wet- en regelgeving te handelen. De gepresenteerde context is hier geen uitputtende lijst voor. De volgende wetgeving wordt beschreven: